KRVARENJE

POSTUPCI ZA ZAUSTAVLJANJE VANJSKOG KRVARENJA:
Pritisak na ranu
Kompresivni zavoj
Pritisak na veliku arteriju
Podvezivanje uda

PRITISAK NA RANU
Komadom gaze ili tkanine čvrsto pritisnite mjesto krvarenja. Ako je rana na ruci ili nozi, podignite ozlijeđeni ud i zadržite ga u povišenom položaju. Ako je u ranu zabodeno strano tijelo (nož, drvo, strijela), ne smijete ga vaditi. Krvarenje ćete zaustaviti pritiskom na rubove rane oko stranog tijela.

KOMPRESIVNI ZAVOJ
Pritisak na ranu može se ostvariti i kompresivnim zavojem:
na ranu stavite sterilnu gazu,
na gazu stavite zamotuljak zavoja ili tkanine, točno iznad mjesta krvarenja. Može poslužiti i komadić drveta ili kamen,
kružnim zavojem čvrsto stegnite zamotuljak. Čvor napravite iznad zamotuljka,
Ozlijeđenu ruku ili nogu treba držati u povišenom položaju.

PODVEZIVANJE UDA
Ovo je radikalan zahvat koji dovodi do prekida cirkulacije ispod mjesta podvezivanja što može dovesti do odumiranja tkiva i gubitka uda. Zato se podvezivanje smije primijeniti samo u slučajevima u slučajevima amputacijske ozljede (otrgnuća ili odsjecanja dijela ruke ili noge), jakog nagnječenja i drobljenja uda, a kada krvarenje nije moguće zaustaviti niti jednim drugim postupkom.
Za podvezivanje se koriste namjenski proizvedene široke gumene vrpce ili platnene vrpce s kopčom (Esmarch), ali može poslužiti i trokutasta marama složena na širinu od 5 cm, kravata ili debelo uže. Ne koristite tanke materijale jer se mogu usjeći u tkivo. Podvezica se stavlja na nadlakticu ili natkoljenicu. Zateže se pomoću štapića dok krvarenje ne prestane. Zabilježite vrijeme stavljanja podvezice.