MOŽDANI UDAR

Znakovi moždanog udara (ne moraju svi biti prisutni)

Slabost ili oduzetost lijeve ili desne polovice tijela. Može varirati od neznatne slabosti koju primjećuje samo bolesnik do potpune oduzetosti koja čini bolesnika nepokretnim. Zbog naglog nastanka često dovodi do pada bolesnika.
Otežan ili onemogućen govor. Bolesnik otežano izgovara riječi, "zapliće se" u govoru ili uopće ne može govoriti.
Spuštenost jednog usnog kuta zbog čega usta izgledaju iskrivljena.
Otežano ili onemogućeno gutanje. Hrana curi iz usta ili kroz nos.
Nejednakost veličine zjenica koja do tada nije postojala.
Jaka glavobolja, vrtoglavica, poremećaj ravnoteže.
Povraćanje.
Nekontrolirano mokrenje i stolica.
Gubitak svijesti.

Što je TIA (tranzitorna ishemijska ataka)?
To je pojava simptoma moždanog udara koji traju nekoliko minuta do nekoliko sati, a zatim spontano prolaze. Najčešće nastaje zbog prolaznog začepljenja krvne žilice u mozgu ugruškom koji se brzo razgradi. Pojavu TIA-e treba shvatiti kao znak povećanog rizika za nastanak pravog moždanog udara.

POSTUPAK
Bolesnik treba ležati s lagano uzdignutom glavom i ramenima. Ako počne povraćati, okrenite ga na bok da omogućite istjecanje povraćenog sadržaja iz usta.
Pozovite hitnu medicinsku pomoć.
Ne dajte bolesniku hranu niti piće.
Ako je bolesnik bez svijesti, okrenite ga u bočni položaj. Provjeravajte disanje, i ako zatreba, započnite mjere oživljavanja.

ZNAKOVI SMRTI
Kod onesviještene osobe, pogotovo ako je u stanju pothlađenosti, disanje i puls mogu biti toliko oslabljeni da ih ne možemo utvrditi. Zato provjerom disanja i pulsa ne možemo sa sigurnošću utvrditi smrt. Najraniji sigurni znakovi smrti su: mačje oko, mrtvačke pjege i mrtvačka ukočenost.
Mačje oko
Ako se očna jabučica mrtvaca postranično pritisne, zjenica se izdužuje i postaje ovalna.
Mrtvačke pjege
Modroljubičaste su boje. Nastaju zbog slijevanja krvi u najniže dijelove tijela. Vide se na koži one strane tijela na kojoj mrtvac leži. U početku su pomične, tj. ako mrtvaca okrenemo i pjege će se preseliti opet u najniže dijelove tijela. Mrtvačke pjege počinju se javljati 30 - 60 minuta nakon smrti.
Mrtvačka ukočenost
Mrtvo tijelo u početku je mlohavo. Dva do četiri sata nakon smrti započinje kočenje pojedinih zglobova, a 6 - 8 sati nakon smrti cijelo je tijelo ukočeno. Ukočenost traje 2 - 3 dana.