Održana 1. javno-zdravstvena akcija u Velikoj Gorici

07. LISTOPAD 2022.

Velika Gorica / 7. listopada 2022. - Prva od ukupno devet edukativno-preventivnih akcija Zavoda za hitnu medicinu Zagrebačke županije u sklopu projekta KardioPRotect održana je danas u Velikoj Gorici. Petak je u ovome gradu sajmeni dan, pa su osobe koje brinu o svome zdravlju na prostoru sajmišta mogle izmjeriti krvni tlak, razinu šećera u krvi, zasićenosti krvi kisikom te utvrditi indeks tjelesne mase. Liječnici iz Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije davali su savjete i educirali građane o rizicima nastanka kardiovaskularnih bolesti.
Bolesti srca i krvnih žila vodeći su uzrok smrti u svijetu. Projektom KardioPRotect dodatno se želi osvijestiti stanovništvo Zagrebačke županije o važnosti preventivnih pregleda i potrebi izbjegavanja rizika nastanka bolesti. Rizici na koje čovjek može utjecati su povišeni krvni tlak, pušenje, povišena razina masnoća u krvi, nedovoljna i neredovita tjelesna aktivnost, debljina, dijabetes, izloženost prekomjernom stresu i infekcija SARS-Cov-2 virusom.
Intenzivniji porast smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti počinje u dobi iznad 50 godina.

Na naš poziv, u provedbu same akcije uključilo se Društvo Crvenog križa Zagrebačke županije, postavljanjem svojih šatora.
Nakon Velike Gorice, sljedeća edukativno-preventivna akcija održat će se 29. listopada u Samoboru, također na prostoru sajmišta.

Nositelj projekta KardioPRotect - "Smanjimo smrtnost od kardiovaskularnih bolesti kroz prevenciju i edukaciju na području Zagrebačke županije" je Zavod za hitnu medicinu Zagrebačke županije, a partneri su Ljekarne i Dom zdravlja Zagrebačke županije, a vanjski partner je Zavod za javno zdravstvo Zagrebačke županije. Vrijednost projekta je 335.746,95 kuna, a intenzitet potpore iznosi 100%. Iz Europskog socijalnog fonda dobiveno je 85% bespovratnih sredstava, a preostalih 15% iz proračuna RH. Projekt se provodi u sklopu Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali - Promocija zdravlja i prevencija bolesti.

NAPOMENA
Intenzitet potpore 100%
Udio sufinanciranja:
* Europski socijalni fond 85%
* Državni proračun 15%

* Sadržaj priopćenja isključiva je odgovornost Zavoda za hitnu medicinu Zagrebačke županije