Završna konferencija RACE - Povećana dostupnost i kvaliteta usluge hitne medicinske pomoći

06. SVIBANJ 2022.

Završio je projekt „Race for life“ (RACE), sufinanciran sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj i Instrumenta pretpristupne pomoći IPA II. Završna konferencija održana je u Specijalnoj bolnici „Naftalan“ u Ivanić-Gradu. Vodeći partner projekta bio je Dom zdravlja Mostar, a ostala dva partnera Zavod za hitnu medicinsku pomoć Crne Gore i Zavod za hitnu medicinu Zagrebačke Županije.
„Potreba za ovim projektom proizišla je iz stvarnih potreba na terenu, gdje su detektirani nedostaci edukacije, neusklađenost rada u prekograničnom području, kao i zastarjela oprema. Sve to projektom je popravljeno“, izjavila je Ines Popovec, voditeljica projekta, dodajući da je on odlična platforma na koju će se nadograđivati i drugi zajednički projekti pružanja zdravstvenih usluga u prekograničnom području.
Projektom je nabavljeno sedam vozila za hitnu medicinu, zajedno s potrebnom medicinskom opremom, nabavljeni su respiratori i automatizirani vanjski defibrilatori s edukacijskom opremom. Svo troje projektnih partnera organiziralo je edukacije za medicinsko osoblje o predhospitalnom zbrinjavanju traumatiziranih pacijenata, kao i edukacije nemedicinskog osoblja o reanimaciji osnovnih vitalnih funkcija.
Davorin Gajnik, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Zagrebačke županije rekao da je poveznica projekta bila tema potresa. Zajednička vježba, upravo s tom temom, održana je krajem ožujka 2022. u Mostaru.
„Hrvatsku su 2020. pogodila dva razorna potresa - u Zagrebu i Petrinji, a nedavno je potres pogodio i mostarsko područje. Najveći doprinos projekta RACE upravo je ponuđena pomoć projektnih partnera, koji su bili spremni, u slučaju potrebe, na brzu reakciju“ rekao je Gajnik.
Inače, Zavod za hitnu medicinu Zagrebačke županije dobio je dva vozila koja su u ispostavama u Velikoj Gorici i Zaprešiću te dva prijenosna i dva edukacijska defibrilatora, a educirano je preko 1400 osoba.
„Projektom je značajno podignuta kvaliteta zajedničkog odgovora u slučaja većih nesreća. Po prvi puta u Crnoj Gori su na javnim objektima postavljeni vanjski defibrilatori, a s tri specijalna cestovna vozila za hitnu medicinu nabavljena u sklopu projekta, dosad je u Podgorici, Nikšiću i Budvi pruženo preko 15.000 usluga“, rekao je Darko Nikčević iz Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Crne Gore.
U sklopu projekta izrađen je i protokol o postupanju u situacijama masovnih nesreća u prekograničnom području.
Ukupna vrijednost projekta bila je 940.443 eura, od čega iznos bespovratnih sredstava iznosi 799.376 eura, a ostatak su osigurali projektni partneri.
U ime domaćina završne konferencije prisutne je pozdravio zamjenik župana Zagrebačke županije Ervin Kolarec.
„Zahvaljujući ovom projektnom iskustvu, u koordinaciji s našim projektnim partnerima spremniji smo i opremljeniji odgovoriti na izvanredne situacije u prekograničnom području. Znamo da je u takvim situacijama ključna svaka sekunda“, rekao je Kolarec izrazivši želju da projektni partneri, organizacijom zajedničkih vježbi i dodatnim edukacijama, nastave suradnju.