POKAZNA VJEŽBA U ORGANIZACIJI HUD HMP

01. LISTOPAD 2012.

Hrvatska udruga djelatnika hitne medicinske pomoći (HUD HMP) tijekom deset godina rada organizirala je devet Međunarodnih kongresa kao i niz pokaznih vježbi.
U travnju 2006. Godine održana je izuzetno uspješna združena akcija ekipa HMP-a, Vatrogastva, MUP-a, Gorske službe spašavanja i Helikopterske jedinice.
Vježbom smo željeli pokazati spremnost i organiziranost samih ekipa kao i rad službe 112.
Akcija koja je održana na lokacijama Grada Zaprešića jedna je od najvećih do sada organiziranih vježbi civilnih udruga, te je samim time pobudila veliki interes pisanih i elektronskih medija u Republici Hrvatskoj.
Od mnogobrojnih sličnih situacija, za prikaz našeg svakodnevnog rada odabrane su:
1. Zbrinjavanja ozlijeđenih osoba u sudaru više vozila
Prometne nesreće u našim su životima, nažalost, svakodnevica. U takvim je situacijama nužno zajedničko djelovanje hitnih službi HMP-a, Vatrogastva i MUP-a. Iako se ovdje radio samo o pokaznoj vježbi, oko kamere zabilježilo je njihovu stručnost i organiziranost u svakodnevnom radu.2. Zbrinjavanje unesrećenog s nepristupačnog područja uz sudjelovanje helio jedinice.

Od prijeloma noge do srčanog udara, nesreća najčešće ne najavljuje svoj dolazak. Čuvari ljudskih života u planinama, pripadnici Gorske službe spašavanja, uz brzu pomoć helikopterske jedinice, u najkraćem roku sposobni su sanirati ozlijeđenog i transportirati ga i s najnepristupačnijih terena.Svi učesnici vježbe svoje su zadatke odradili iznimno profesionalno i vrlo vjerno nam prezentirali svoju stručnost.
U svakodnevnom ritmu života svaka minuta ponekad nam je dragocjena. U nekim situacijama u životu jedna minuta može biti razlika između života i smrti.
U mreži službi i različitih profesija, jedan cilj svima je uvijek zajednički.
Spašavanje ljudskih života.