RADIONICA „UTJECAJ RADA POD STRESOM S ASPEKTA PSIHOLOGA“

10. LISTOPAD 2012.

Povodom 10. Listopada SVJETSKOG DANA ZAŠTITE MENTALNOG ZDRAVLJA, u Zavodu za hitnu medicinu Zagrebačke županije – Ispostava Velika Gorica, održano je predavanje sa radionicom „Utjecaj rada pod stresom s aspekta psihologa“.
Predavanje je održala Miljenka Plećko,psihologinja Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije, službe za zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i izvanbolničko liječenje bolesti ovisnosti.
Predavanju su prisustvovali timovi hitne službe, liječnici, medicinske sestre-tehničari i vozači.
Nakon uvodnog dijela i definiranja stresa u ovoj zahtjevnoj službi, svi prisutni djelatnici su se u sklopu radionice i otvorene rasprave, složili da je ovakav vid psihološke potpore potreban te da postoji potreba ići korak dalje te se u slijedećem susretu organizira rad u malim grupama sa učenjem vježbi disanja i načinima lakšeg svladavanja i podnošenja stresa te potreba anketiranja i mjerenja razine stresa i njenih posljedica.
Naročito su uočljivi narušeni međuljudski odnosi unutar timova kao posljedica nakupljenog i ne svladanog stresa, te potreba ovakvih i sličnih sastanaka i druženja u svrhu sprječavanja Bobbinga, Burn auta, te naročito posjeti psihologu, cijelog tima, nakon proživljenih iznimno stresnih intervencija (stradanja djece, masovne nesreće...) Te je uz to izražena i inicijativa za Team building druženjima, organiziranjem sportskih susreta i slično.
Slijedeći susret dogovoren je za 24.10. U 15 sati, po prijavljenoj grupi od 10-15 članova.
Zadovoljni ovakvim načinom psihološke potpore, djelatnici velikogoričkog zavoda za hitnu medicinu, još su se neko vrijeme uz smijeh i ugodan razgovor ostali družiti sa psihologinjom Plećko i sestrom Marijom, što smo i zabilježili na fotografijama te se nadamo da ovakva suradnja neće ostati samo na jednom sastanku.

Glavna sestra ZZHM ZŽ:
Jadranka Škunca,bacc.med.tech.